Tepelné čerpadlá – napodobnite s nimi úspech, ktorý oslavujú v zahraničí

Tepelné čerpadlá sú spoľahlivým zdrojom lacného tepla. Ich spoľahlivosť je už desiatky rokov overovaná krutými zimami v Škandinávii, kde dodnes nájdete jednotky inštalované v 80. rokoch minulého storočia. Nízka cena tepla, spoľahlivosť a prívetivosť k životnému prostrediu, nielen to sú dôvody, prečo dnes nájdete tepelné čerpadlá až u 40% novostavieb v spolkových krajinách bývalého Západného Nemecka, či prečo predajcovia čerpadiel vo Francúzsku a Rakúsku hlásia čoraz častejšie „pre tento rok máme vypredané „. Výhody tepelných čerpadiel možno naplno využívať aj na Slovensku, prečo sa teda stále spoliehať na fosílne palivá, ktorých zásoby sú obmedzené a cena nestabilná?

Tepelné čerpadlá - napodobnite s nimi úspech, ktorý oslavujú v zahraničí
Tepelné čerpadlá – napodobnite s nimi úspech, ktorý oslavujú v zahraničí (Foto: ivt.sk)

Na druhú stranu, vetra či geotermálneho tepla je po celom slovenskom dostatok, sú zadarmo a ich dodávky nie sú „v rukách“ vybranej skupiny ľudí. Nezáleží na tom, či hľadáte nový zdroj tepla pre malý rekreačný objekt či veľký bytový dom, tepelné čerpadlá si poradia s nehnuteľnosťami prakticky všetkých veľkostí, veď napr. V Dánsku, Francúzsku, Nemecku, Fínsku či Veľkej Británii tepelné čerpadlá dodávajú teplo celým mestským štvrtiam.

Zároveň, tepelným čerpadlám nemusíte skladovať palivo, môžete vďaka nim ľahšie a presnejšie predpovedať svoje náklady na teplo a zaistíte si dostatok tepla bez ohľadu na aktuálne poveternostné podmienky.

Skúsený predajca má z čoho ponúkať

Spoľahliví a skúsení predajcovia čerpadiel na slovenskom disponujú niekoľkými typmi čerpadiel, sú tak schopní Vám navrhnúť riešenie, ktoré Vám zabezpečí lacný zdroj tepla s ohľadom na obmedzenia dané Vašou nehnuteľnosťou či spotrebou. Neexistuje totiž univerzálne tepelné čerpadlo, vhodnosť jednotlivých typov sa líši napr.: očakávanou spotrebou tepla, počtom vykurovaných miestností, veľkosťou pozemku pri nehnuteľnosti. Viac informácií o tom, v závislosti na čom sa mení vhodnosť jednotlivých čerpadiel nájdete na tejto stránke webu spoločnosti IVT Čerpadlá.

Zákazníkom prichádza na pomoc európsky štandard

Bohužiaľ, aj na Slovenskú v histórii dochádzalo k podvodom týkajúcim sa udávaného výkonu tepelného čerpadla. Tento problém sa snaží riešiť hneď niekoľko európskych krajín štandardom značka kvality Q, ktorá dáva zákazníkom tieto garancie:

  • Parametre uvádzané na tepelnom čerpadle zodpovedajú skutočnosti, čo skúma nezávislé technické centrum v rámci celej série skúšok.
  • Dovozca či výrobca tepelného čerpadla disponuje dostatočnou technickou podporou a zároveň má vybudovanú servisnú sieť s reakčnou dobou do 24 hodín.
  • Hlavné komponenty čerpadla sú vo zhode s národnými i medzinárodnými predpismi.
  • Akustický hluk čerpadla za prevádzky neprevyšuje stanovenú úroveň.
  • Na tepelné čerpadlo sa vzťahuje záruka dodávok náhradných dielov po dobu najmenej desiatich rokov.
  • Tepelné čerpadlo dosahuje aspoň týchto minimálnych hodnôt efektívnosti COP a to:
    • 4,3 pri čerpadlách zem/voda
    • 5,1 pri čerpadlách voda/voda
    • 3,1 pri čerpadlách vzduch/voda
    • 4,3 pri čerpadlách priame odparovanie/voda

Pri výbere predajcu, resp. samotného tepelného čerpadla teda berte do úvahy, či daný produkt získal alebo nezískal európsku značku kvality Q.

Text:PR