Práci v kuchyni sa občas nevyhne nikto z nás. Tí, ktorí tam trávia veľa času, si už našli svoje „zlepšováky“ a rôzne triky, vďaka ktorým im ide práca ešte viac od ruky. Ak sa chcete aj vy dozvedieť, ako byť v kuchyni čo najproduktívnejší a ako si uľahčiť život, čítajte ďalej!
Ostriť nôž môžete po každom použití
Zelené banány v obchodoch nie sú ničím výnimočným – ak ste na nich dostali chuť a iné nemali, poradíme vám, ako urýchlite ich dozretie. Jednoducho ich vložte do papierového vrecka spolu s jablkom. Etylénový plyn, ktorý jablko uvoľňuje, urýchli proces zrenia banánov, takže ich budete môcť skôr zjesť.
Keď sme už pri jablkách, asi poznáte bežný proces, keď zabudnete zjesť nakrájané kúsky jablka – zhnednú. Najmä deti majú potom problém takéto hnedé jablko zjesť. Stačí však, ak takéto nakrájané jablko namočíte do zmesi vody a citrónovej šťavy. Kyselina citrónová prirodzene zabráni oxidácii a jablká tak zostanú svieže a biele.
Tupé nože sú tiež častým problémom mnohých kuchýň. Ak však budete pravidelne po každom použití prechádzať ostrie noža korkom, odstráni z neho malé nečistoty a vďaka tomu bude nôž dlhšie ostrý.
Neumyteľné poháre a šálky?
Umývanie pohárov nám tiež dáva zabrať – najmä, ak ide o dlhé roky používaný hrnček, z ktorého pijete kávu či čierny čaj, a tmavé koliesko už nechce pustiť ani s extrémne silným čistiacim prostriedkom. Skúste tento trik: naplňte poháre horúcou vodou, pridajte lyžicu octu, lyžicu sódy bikarbóny a citrón, nechajte pôsobiť niekoľko hodín a potom ich dôkladne vypláchnite.
Starý a tvrdý chlieb môžete zasa zabaliť do vlhkej utierky a vložiť do mikrovlnnej rúry na 10 až 15 sekúnd. Znovu sa stane mäkkým a chutným – akoby ste ho práve vytiahli z pece.
Ak vám po krájaní cesnaku alebo cibule nepríjemne zapáchajú ruky, skúste si ich pod tečúcou studenou vodou potrieť predmetom z nehrdzavejúcej ocele, napríklad takou lyžicou. Nehrdzavejúca oceľ neutralizuje pachy a vaše ruky sa tak opäť stanú sviežimi.
Nedokonalé varenie vajec je minulosťou
Lúpanie cesnaku zaberá celkom dosť času. Ak potrebujete naraz olúpať väčšie množstvo cesnaku, vložte strúčiky do uzavretej nádoby a silno nimi potraste. Šupky sa ľahšie oddelia a cesnak budete mať priamo pripravený na použitie.
Drevené dosky na krájanie sa podobne ako šálky a poháre čistia veľmi ťažko. Ak ich chcete poriadne vyčistiť, posypte ich hrubozrnnou soľou a potrite polovicou citróna. Táto kombinácia odstráni škvrny a doska bude ako nová.
Podarilo sa vám už niekedy dokonale uvariť vajce? Ak áno, tak viete, že by ste pri ich varení mali do studenej vody vždy pridať lyžičku soli, priviesť vodu do varu a následne znížiť teplotu. Po uvarení ich ešte môžete vložiť do misky s ľadovou vodou, aby sa ľahšie lúpali.
Ak potrebujete do kuchyne nielen nové triky, ale aj nový nábytok, odporúčame navštíviť nábytok Prešov, kde si môžete vybrať zo širokej ponuky za výhodné ceny. Ak by vás z nej nič neoslovilo, skúste pozrieť ešte väčšiu ponuku na https://www.nabytoktiptop.sk/.