Aký druh kávy je lepší? Arabica alebo Robusta?

Ako vieme, pre rannú dávku veselosti, nie je nič lepšie, ako šálka čerstvo uvareného nápoja z aromatickej kávy. Drvivá väčšina jej konzumentov však ani nevie, ako sa tento nádherný produkt pestuje, spracováva a vyrába . K dnešnému dňu je v prírode viac ako 45 druhov kávovníkov, ale len niekoľko z nich sa používa na priemyselnú výrobu kávy. K tým najznámejším patrí druh kávovníka Arabica a Robusta.

Aký druh kávy je lepší? Arabica alebo Robusta?
Aký druh kávy je lepší? Arabica alebo Robusta? (Foto: cafepoint.sk)

Robusta

Stojí za zmienku, že každá z odrôd na globálnom trhu zaujíma svoje miesto a má neuveriteľnú popularitu medzi milovníkmi kávy, vďaka svojim jedinečným vlastnostiam a chuti. Aký veľký je ale rozdiel medzi Arabicou a Robustou? Kávové zrná sú odlišné, a to ako svojím chemickým zložením, tak aj podmienkami kultivácie.

Robusta predstavuje paletu kávových bôbov, ktoré rastú prevažne na africkom kontinente v oblasti republiky Kongo. Dôležitým znakom kávy Robusta spolu s vysokým obsahom chemického zloženia kofeínu je veľmi špecifická horká chuť.

Robustu vysoko oceňujú milovníci kávy, ktorí sú prívržencami koláčovej arómy so zvláštnou horkou chuťou v čerstvo uvarenom kávovom nápoji, pripravenom v špeciálnom kávovare Jura.

Arabica a jej odlišnosti

Jedinečnou vlastnosťou kávových zŕn Arabica a Robusta je skutočnosť, že obidva druhy kávy spolu (takmer 100 %) pokrývajú celosvetovú spotrebu. Pre informáciu uvádzame, že percentuálny podiel arabicových bôbov je približne 70 – 72 % a robustových je približne 28 – 30 %.

Odlišné podmienky, pestovanie a spracovanie

Rozdiely medzi jednotlivými odrodami začínajú už vo fáze pestovania kávových zŕn Arabica a Robusta. Obľúbená Arabica sa pestuje najmä v Etiópii, kde zrná dozrievajú v pomerne významnej výške nad hladinou mora, na horských svahoch. Stojí za zmienku, že kávové suroviny získané z Arabiky sa vyznačujú charakteristickou kyslou chuťou, ktorú tak všetci zbožňujeme.

Rozdiel medzi zrnami kávy Arabica a Robusta je jasne viditeľný v chemickom zložení. Napríklad Arabica obsahuje 1 až 1,6 % kofeínu a bôby Robusty – na 2 až 3 %.

Okrem kofeínu, sa tieto dva druhy kávy tiež líšia podľa svojho obsahu aromatických olejov. Arabica obsahuje asi 15 až 18 % aromatického oleja, a zrná Robusty menej ako 8 %.

Z toho si môžete urobiť svoj záver. Dôležité ale je, že vám chutí a pomáha zvládať každý jeden náročný deň.

Text:PR